Vad kostar det att renovera hus?

Att renovera hus är inte alltid så billigt, men det handlar om att ta hand om sitt hus och att förlänga dess livslängd. Låter du bli att renovera och huset får förfalla kan du räkna med en mycket högre kostnad i slutändan, än om du tagit hand om ditt hus med mindre renoveringsåtgärder över tid. De kostnader du ska räkna med är arbetskostnad för hantverkare, om du anlitar någon annan för att göra jobbet åt dig, och materialkostnaderna. Man brukar säga att man får det man betalar för. Väljer du de billigaste materialen och hantverkarna kan du inte räkna med den högsta kvaliteten i slutändan. Väljer du det dyraste i alla kategorier kanske du betalar ett överpris. Försök att hitta en bra mellanväg, så att du inte kompromissar på kvaliteten i renoveringen. Sen kan du alltid göra mer lyxbetonade tillval men det är upp till dig.

Det råder en trend i dagens Sverige att renovera och bevara äldre hus. Att använda beprövade gamla renoveringstekniker för att hålla husen i gott skick.

En billig lösning är inte alltid den mest gångbar och hållbara på lång sikt. Tänk på att om huset är byggt med äldre mindre välisolerade fönster så är fläktsystem och annat dimensionerat för just de förhållandena. Byter du fönster från gamla tvåglas till isolerglas och byter ut oljepannan mot bergvärme kan du räkna med förändringar i inomhusklimatet. Det kan leda till att du måste göra förändringar i takets isolering till exempel och det leder till merkostnader. Allt hänger ihop och du bör se till att ha med det mesta i beräkningen när du renoverar.

 

Investeringar för framtiden
Renoveringar, som till exempel att byta ut alla fönster mot varianter med bättre isolering, kan vara tunga investeringar. Men på sikt innebär just en sådan renovering också en sänkt driftkostnad eftersom mindre uppvärmd luft försvinner ut, du slipper elda för kråkorna som man brukar säga.

Många kanske undviker alltför dyra material och tekniker när de renoverar för att hålla kostnaderna nere, men ibland kan det visa sig vara en sämre investering eftersom jobbet måste göras om tidigare än om man gjort jobbet gediget från början.

Du kan be byggfirmor hjälpa dig att räkna ut hur lång tid det tar innan din investering har lönat sig.

 

Att välja hantverkare
Se till att prata med åtminstone tre olika firmor när du ska renovera. Gärna i olika storlekar, en firma med många anställda har alltid ersättare ifall någon är sjuk, men det är inte säkert att just ditt husprojekt får högsta prioritet. En mindre firma är kanske lättare på fötterna och kan sätta ditt projekt högst på listan, men de är också mer sårbara ifall något går fel, eller någon är sjuk.

Specificera så gott du kan vad du vill ha gjort så att du får offerter som går att jämföra.

Det finns inga hus som är helt underhållsfria och för att ditt hus ska må bra så bör du se över husets olika delar kontinuerligt. Olika delar har olika lång livslängd. Ett plåttak kanske behöver ses över var 30e år, medan träväggarna behöver målas om åtminstone var 5e år. Material med hög kvalitet behöver i regel renoveras mer sällan. Och tar man hand om det man har på rätt så förlänger man livet på sitt hus. Det handlar om att hellre ta små saker här och där istället för att behöva ta en stor smäll på en gång. På så sätt lär du känna ditt hus bättre och bättre hela tiden också.