Vad kostar det att köpa hus?

Hur mycket ska man betala för ett hus egentligen? Och hur mycket är du beredd att lägga? Att köpa hus är en stor investering, kanske den största du gör i ditt liv. Det gäller att välja med omsorg och se till så att man tål kostnaderna. För det är inte bara priset på huset som avgör ekonomin i köpet. Du ska också ta med i beräkningen driftkostnaden (med värme, vatten, sophämtning, bredband, försäkring etc.), avgift för lagfart och eventuella pantbrev du måste ta ut för att belåna fastigheten. Man brukar säga att du får räkna med runt 120 000 i extra kostnader för lagfart och pantbrev.

Ta dig tid att titta runt på internetsajter som visar statistik över sålda hus i ett utvalt område. Prata också med lokala mäklare och läs deras annonser. De kan ge en tydlig fingervisning på vad du kan förvänta dig för pris när du ska köpa ditt hus. Ofta avgörs priset vid en budgivning och går det inte att säga säkert vilket pris det blir till slut.

 

Marknaden bestämmer
Vad ett hus kostar beror väldigt mycket på vilken bostadsmarknad man köper det på. Finns det stort utbud? Är det många som letar hus just nu?

Ett litet parhus i en av Stockholms närförorter kanske betingar ett väldigt högt pris per kvadratmeter medan motsvarande hus i centrala Hudiksvall säljs för en bråkdel av priset. Allt beror på tillgång och efterfrågan. Och ha med dig att ett hus som är dyrt att köpa kan peka mot att det också har ett högt värde när du väl ska sälja det vidare. Huset du köper måste vara en sund investering, men vad sund betyder är inte alltid lätt att veta. Om marknaden säger att det här huset är värt 2,2 miljoner kronor så är det ju dagsvärdet vi pratar om. Om Sveriges ekonomi går i botten kanske alla hus värde går ner och samma hus inte går att sälja för ens halva priset. Det här är så klart svårt att sia om. Men tänk på att fastigheter brukar räknas till de alla säkraste investeringar man kan göra. Vi blir bara allt fler i Sverige och alla behöver så klart någon stans att bo. Och även om marknaden går ner så kommer den troligen att gå upp förr eller senare. Det visar historien om inget annat.

 

Andra viktiga faktorer
Förutom marknaden så är läget en viktig faktor. Är det nära till skolor, service, apotek och butiker så betingar ett sådant hus ett högre pris. Ligger huset nära en hårt trafikerad motorväg kan du räkna med ett lite lägre pris. Här finns det möjlighet att göra fynd. Säg att du inte störs mycket av oljud från vägar eller järnvägar, då kan du bortse från faktorer som annars skulle skrämma bort en potentiell köpare. Detsamma gäller om du tittar på ett hus som är i dåligt skick men potential. Kan du själv renovera huset, då kan du också göra ett klipp eftersom du slipper fundera över kostnaden för lagningar och annat, du betalar ju med din egen tid.

Husets storlek spelar också roll. Även om kvadratmeterpriset går ner i takt med att ytan går upp. Och alla vill inte ha ett enormt hus att städa och ta hand om. Ett stort hus är också dyrare i drift än ett litet. Kanske är det en bra idé att börja med ett mindre hus och sedan jobba sig upp så att säga. Då hinner du lära dig att ta hand om ditt hus innan du tar dig an större projekt. Men är du redan van husägare och vet hur allt fungerar och kan göra en hel del på egen hand, då finns det inget som hindrar att du går direkt på en större fastighet.