
De allra flesta vill ha ett ljust och fräscht hem. I vårt tidvis mörka hörn av världen gillar vi stora glasytor och fönster som släpper in dagsljus och solsken. Men när höststormarna viner är det en och annan som frågar sig hur väl väggarna och fönstren är isolerade. Golvdrag och kallras bidrar inte till trivseln. Dessutom vill ingen ha en värmekostnad som rusar i höjden. Hur vet du vad som behöver göras? Var hittar du råd och tips? Några kommer här.
Tidiga tecken på att fönstren bör åtgärdas
Med några grundläggande kunskaper om ditt hus, kan du skapa framförhållning och planera för underhåll och förbättringar i lugn och ro. Ett klassiskt råd är att tända levande ljus och sätta dem på fönsterbänken och se om de brinner ner ojämnt och om lågan fladdrar. Jämför mellan olika rum eller med ljus som står längre in från väggen. Att färgen flagnar från träet i fönstren är ett mycket tydligt tecken naturligtvis, eller att du ser att det kommer in fukt på fönsterbänken. Var också uppmärksam på att olika väderstreck påverkar saken. Sydväggar är alltid mer utsatta, inte minst om du har fasad av trä. Bor du vid havet är salta vindar en tuff omständighet som du ska vara medveten om. Med andra ord, med kännedom om detta kanske slipper du göra alla byten samtidigt? Börja med det som brådskar och lägg in det övriga i kalendern för framtida insatser.
Fönstrets svaga punkter
Förutom sprickor, repor och dålig glans på själva glaset finns det tyvärr ytterligare några områden som du bör kolla. Alla punkter där olika material möts riskerar att skapa problem. Där kittet möter ram eller spröjs, där ovansidan av glaset möter fönsterblecket exempelvis. Gångjärnen kan angripas av rost, hörnfogarna av fukt och sprickor i träet är också ett tecken på att något måste göras. Ibland måste du som villaägare inse att tidigare fastighetsägare inte gjort allting rätt. Var lite skeptisk och granska med kritiska ögon.
Renovera eller byta ut?
Ha inte alltför bråttom med att lyfta ut gamla fönster. Ibland räcker det långt med att laga dem, eller att se över isoleringen i väggarna. Andra alternativ är att förnya fönsterblecken eller ramarna på utsidan. Har du ett äldre hus kan det ibland vara omöjligt eller väldigt dyrt att skaffa nya fönster som passar stilen. Låt en antikvarie eller erfaren byggmästare titta, innan du sätter igång. Inte minst gäller det att hitta rätt olja, färg och kitt. Har du otur har tidigare ägare använt plastfärg på gamla inoljade bågar och skapat extra arbete för dig. Slarva inte med tillstånd hos kommun, länsstyrelse eller länsantikvarien. Bättre att fråga en gång för mycket än tvärtom. Här är några rättsfall du kan läsa om på Boverkets webbsajt:
- Fönster som ursprungligen hade spröjs, byttes till nya utan. I efterhand bedömdes att det hade krävts bygglov.
- På en klassicistisk villa från 1920-talet gjordes fönsterbyte där färg, material och fönsterindelning ändrades. Hade också krävt bygglov visade det sig efter beslut.
Nytt hus – nya krav på ljusinsläpp
Kanske har du just köpt villa och vill ge den din prägel. Ibland är ju inte kvadratmetrarna planerade på ett sätt som passar vår moderna livsstil. Kanske vill du ha ett större kök och är villig att ta ytor från ett angränsande rum? Eller du gillar altanen, men vill att dörrarna ut mot trädgården ska släppa in mer ljus. Det kan vara ett bra tillfälle att investera i nya fönster och glasade dörrar. Se även över de befintliga i samband med ombyggnationen. Men fråga först vad som gäller, så det inte kommer surt efter.
Måste jag vänta till sommaren med fönsterbytet?
Det korta svaret är “nej”. Det är något av en myt att en sådan här förändring skulle kyla ner hela ditt hus om den görs under höst eller vinter. Med moderna metoder och med hjälp av erfarna montörer är det ingen fara. Varför inte lösa problemet med kallras och köld så fort som möjligt? Förutsatt att du är säker på att det är det du vill satsa på. Du kan börja med ett kostnadsfritt besök av fönsterförsäljaren för att diskutera priser, garantier och materialval.
Källa: Mockfjards.se
Vad är en rimlig kostnad för nya fönster?

En planerad insats som ett totalt utbyte av alla fönster kräver förstås en budgetering. Men det är många olika faktorer du måste ta ställning till. Materialet är en av dem naturligtvis, väljer du PVC, trä eller aluminium? Det ska såklart överensstämma med resten av huset, men har också att göra med underhåll. Ett högre pris idag kan innebära mindre jobb kommande år. Mellan tummen och pekfingret gäller att tvåglas är billigare än treglasfönster. Du hamnar i spannet 700 till 3000 kronor per fönster. När det gäller treglas börjar priset på ett par tusenlappar.
Lär dig jämföra energivärdet
Det finns en europeisk standard för hur väl fönster isolerar. Måttenheten kallas U-värde och det ska vara så lågt som möjligt. Det kan du använda för att jämföra olika produkter med varandra. Det är kombinationen mellan båge, karm och glas som mäts. Med tanke på att energiförlusten genom glasade fönster kan vara närmare 20 % av totalen för en villa så är det väl värt att kolla upp. Även om det höjer priset, så ska det förstås ställas i relation till vad uppvärmningen kostar.
Användbara termer om fönster
Om du vill känna dig mera kunnig när du pratar med fönsterproffsen så kommer här en ordlista: Fönster som är öppningsbara brukar benämnas utifrån hur bågarna öppnas. De kan vara inåtgående eller utåtgående. Så kallade pivåfönster ser du oftast i som takfönster. Ett sådant kan öppnas horisontellt eller vertikalt. Ett skjutfönster rör sig sidledes och är vanligt i inglasade uterum. I framförallt hyresfastigheter med många våningar är sideswing-fönster uppskattade. De roterar runt sin egen axel och gör att du kan vända in utsidan och putsa, istället för att balansera på utsidan med livet som insats, eller bygga ställningar vid varje fönsterputs.