Tips när du flyttar till villa

En trävilla

Att flytta till villa är en av de största händelserna i livet. Ofta har du sparat i flera år för att ha råd med ditt drömboende och gått på många husvisningar. För många handlar det också om att lämna storstaden där man ofta flyttat runt mellan flera olika boenden. Att ta steget och flytta till hus är ett löfte till sig själv om att slå ner bopålarna på en plats där du ska bo en lång tid framöver. Om du har en nybildad familj blir det också en plats för barnen att växa upp.

En flytt från lägenhet till villa är inte bara omvälvande utan också en tid då det är läge att se över praktiska lösningar. Det är nämligen mycket att tänka på vid flytta till din alldeles egna villa. Självklart är det otroligt roligt att äga sitt eget boende. Du har en trevlig trädgård till ditt förfogande och kan dessutom göra spännande renoveringsarbeten. Här är några tips kring vad du bör tänka på.

Se över din budget för det nya villalivet

Ett par har flyttat till nytt hus

Det är inte bara husköpet som får kassan att sina. Det tillkommer en del nya kostnader i hus som nu är viktiga att inkludera i din månadsbudget. Först och främst är villan säkerligen mycket större än ditt tidigare boende. Det innebär att förbrukningen av rengöringsmedel, fönsterputsning och dammsugarpåsar kommer att öka. Det är kanske rentav så att du inte har tid att städa hela huset och därför måste ta hjälp av ett städbolag. Det kommer också att bli dyrare med bredband och tv. Priserna för transport kan också öka vid pendling in till stan nu när du antagligen bor en bit längre bort från arbetsplatsen.

Teckna nya avtal vid flytt till villa

Villalivet innebär förändrade elkostnader och därför kan det vara en god idé att se över ditt elavtal. Kanske finns det ett annat avtal som gagnar dig bättre?

Du måste ha ett speciellt avtal för att få tillgång till vatten i villan. Tänk på att du nu betalar extra för både värme och vatten. Du kommer bli förvånad när du ser hur mycket en för hög vattenförbrukning kan kosta. Du är säkert bekant med hemförsäkring sedan tidigare men som villaägare måste du ha en speciell villaförsäkring. Den skyddar exempelvis ditt hem mot en brand.

Sophämtningen sker inte på automatik. Via kommunen tecknar du ett abonnemang för sophämtning. Det är inte säkert att bortforsling av matavfall ingår och därför måste du se om du bör köpa till denna tjänst separat.

Larm och grannsamverkan

Som villaägare är du något mer utsatt för inbrott och skadegörelse, då du ofta bor i ett mer avskilt område. Inbrottstjuvarna ser stillheten och avskildheten som ett utmärkt tillfälle att slå till, inte minst om både du och grannarna är bortresta. De rekognoserar gärna innan sitt tillslag och värderar hur mycket det finns att hämta. Det är så klart enklare att ta sig in genom en terrassdörr eller ett öppet fönster än att klättra upp på tredje våningen. Därför finns det all anledning att skaffa ett villalarm, speciellt om du åker bort ofta.

Många hundägare väljer att sätta upp en varning för hunden-skylt i hopp om att skrämma bort inkräktare. Det är vanligt att grannar samverkar mot villainbrott genom att hjälpas åt att hålla koll på vad som händer i området. Kanske kan du be någon familjemedlem eller granne att komma förbi när du är borta och vattna blommorna eller flytta bilen? Ett bra tips är att installera timers som tänder lamporna varje dag.

Gör en flyttanmälan

Visste du att det är lag på att du ska vara folkbokförd där du har din huvudsakliga dygnsvila? I samband med flyttstöket glömmer en del att ha koll på adressändringen. Se därför till att anmäla din flytt i god tid. Eftersändningen kan tyckas vara kostsam men det är egentligen ganska små summor om din post kommer på villovägar. Flyttanmälan kan du göra direkt hos Skatteverket.

Handla redskap och verktyg för det nya villalivet

Själv är bäste dräng, inte minst för villaägaren. Det kan bli en dyr affär att kontakta hantverkare och andra yrkesmän när någonting behöver fixas. Därför är det alltid bra att ha en bra basutrustning när det kommer till verktyg. Några exempel är en rejäl hammare, kniptång, tumstock och skiftnyckel. Nu kan du åtgärda ett rör som läcker eller en sladd som trilskas. Glöm inte den viktiga stegen! Du vet aldrig när en lampa behöver bytas.

Många villaägare tycker det är toppen att ha ett praktiskt trädgårdsskjul där det finns plats för räfsor, skyfflar och trädgårdsslangar. Tänk på att det kan bli kostsamt att köpa allt på en gång. Spana gärna efter billiga säsongserbjudanden eller se om du kan få ärva ett praktiskt don av släktingar eller vänner.

Planterar blommor i trädgården

Handla gärna verktyg som är lämpliga för de skiftande årstiderna. Det kan vara värt att investera i en rejäl gräsklippare om du har en lite större trädgård med en gräsmatta. Det är ett ganska ansträngande arbete att få till den där perfekta och gröna gräsmattan, men samtidigt ger det stor utdelning.

Om du vet med dig att du inte har alltför gröna fingrar kan det vara bra att vara pragmatisk och anlägga mer sten och kanske satsa på några få rabatter och prunkande krukor.

Om du trots allt känner att du inte har koll på läget – tveka inte att ta professionell hjälp. Det kan faktiskt bli billigare i längden att saker blir rätt från början! Glöm inte att du inte får göra de flesta elinstallationer själv.

Glöm inte grannarna!

När du flyttar till villa innebär det självklart en stor frihet men samtidigt får du inte glömma att du ofta har grannarna in på knuten. Ni kanske inte delar mer likheter än det faktum att ni bor på samma gata. Tänk därför på att respektera dina grannar och försök att etablera en positiv relation redan från start. Presentera dig och din familj. Försök att läsa av dem – är de kontaktsökande eller nöjer de sig endast med ett hej på andra sidan häcken? Många villaföreningar har uttalade regler om husets utformning eller standarden på planteringar och häckar. Försök vara lyhörd för grannarnas åsikter och fråga mycket om du är ny på det här med villaliv. Dina grannar kan vara till god hjälp, du vet aldrig när du behöver deras stöd.