Tips: Bygg eller renovera sekelskifteshus

Ett sekelskifteshus med stor balkong

Det är en otrolig mängd detaljer som ska komma på plats när du bygger ditt eget hus. Några grundläggande är förstås var det ligger, om du bygger upp det från grunden eller köper monteringsfärdigt och vilken budget du har. Har du hittat ett gammalt hus från den här tiden? Det kommer också att kräva din uppmärksamhet. Självklart finns det guider och checklistor du kan och bör följa. Tur är väl det. Här är några tips och utgångspunkter för din satsning.

Vilket sekelskifte?

Så här cirka tjugo år efter det senaste sekelskiftet är det viktigt att reda ut vad som kännetecknar ett sekelskifteshus. Den här texten handlar inte om 2000-talet utan om det förra seklet. I allmänhet menar vi hus som byggdes från cirka 1880-talet till ett par decennier in på 1900-talet när vi använder termen. De har en charm som många tycker är attraktiv men kan samtidigt utrustas för att passa en modern livsstil.

Typiska material på sekelskifteshus

En poäng med den här typen av hus är att de faktiskt erbjuder mycket variation. Du kan välja ett med putsad fasad lika gärna som klätt i trä. En del av de äldre husen har förvandlats över tid och gått från trä till sten. Bland de som byggdes i början av perioden hittar du exempel med oregelbundna former med fönster i olika storlek och fantasifull utsmyckning, ofta i trä. Glasverandor och burspråk var nära nog standard. De som kom till efter 1900 blandade träpanel med stenpartier. Ofta mixades liggande och stående panel. Nu var det möjligt att göra större fönster och släppa in mer ljus. Man gjorde också rummen större, ofta kvadratiska. I mångt och mycket är den en smaksak vad du väljer, men det kan också finnas skäl att följa en tradition om du vill att ditt nya hem ska smälta in. Hur ser det ut i din stad?

Färger och design

För inspirationens skull kanske du ska göra en turné och besöka några platser med fina sekelskifteshus? De är spridda över landet, men några orter av intresse är Hjo, Huskvarna, Kviberg i Göteborg och öar i flera av Sveriges skärgårdar. På en del platser dominerar de faluröda fasaderna, på andra håll gäller brunt. De putsade husen kommer i många kulörer, men traditionellt var de vita eller gula. På en del kombinerades olika nyanser av samma färg. De roliga tinnarna och tornen, rundade trapphusen och snickarglädjen är inbjudande. 

Vanliga bekymmer i gamla hus

Även hus åldras och påverkas av hur väl tidigare ägare tagit hand om det. Här är några vanligt förekommande problem med hus från den här tidsperioden:

  • Fusk med underhållet på fasaden
  • Fel typ av färg på fasad och fönsterbågar
  • Fukt från källare som förstört bjälklag
  • Otäta tak
  • Rost eller läckage mellan tak och skorstenar eller takkupor

Byta fönstren i sekelskifteshus

En fönstermontör tar mått på fönster

Fönster är en central del av alla hus. Inte bara för ljusinsläpp och vädring, utan också för utseendet. Tyvärr kan de också skapa en del problem för sin ägare. Du kan drabbas av tidigare dåligt underhåll, fel materialval och faktiskt också helt onödiga byten av fungerande fönster. Faktum är att rätt underhållna är chanserna goda att originalfönstren håller i ytterligare 50 eller 100 år. På den här tiden, runt förra sekelskiftet användes noga utvalt kärnvirke, rikt på kåda och från långsamt växande träd.

Är det nu så att du äger ett hus där någon gett sig på fönstren tidigare är det viktigt att du tar kontakt med en professionell och specialiserad hantverkare som är specialiserad på saken. Kanske kan ni rädda dem? Skulle du behöva sätta in nya fönster är de strikta krav för bygglovet. De ska ha rätt dimensioner och utformning. Detta blir tyvärr ofta en dyrbar investering.

Bygga sekelskifteshus

Det fina med att uppföra ett hus från grunden är att du kan plocka russinen i kakan. Du väljer själv vad du tar med från det gamla in i det nya. Nu kan du få ett energisnålt, fungerande och modernt hem, med charmen från en gången tid. Vill du ha kakelugnar, kaminer eller spröjs så är den enkelt att välja till. Samtidigt kan du ha golvvärme, dimmad belysning och walk-in closet. Här en inspirerande artikel om hur ett nybyggt hus kan uppfattas som gammalt och originellt: https://www.expressen.se/leva-och-bo/hemma-hos-5/dromhem/sa-fick-de-nybygget-att-se-ut-som-ett-sekelskifteshus/

Priset för att bygga nytt

Du känner nog redan på dig vad svaret är. Det är omöjligt att ge ett pris utan att ha alla förutsättningar klara. Var i landet bygger du? Skillnaderna är betydande mellan sjönära lägen nära storstad och på landet med långa pendlingsavstånd. Vad kostar tomten? Har du särskilda krav på utformning och extra utrustning? Glöm inte markarbeten som kan bjuda på otrevliga överraskningar. Eller å andra sidan, eget arbete som kan få ner priset. Mycket allmänt kan man se dessa prislappar som riktmärken:

  • Arkitektritat hus, i trä börjar på 20 000 kr per kvadratmeter
  • Lösvirkeshus, med egen insats kan komma under 10 000 kr per kvadratmeter
  • Räkna med cirka från 15 000 kr per kvadratmeter för nyckelfärdigt från husfabrikant
  • Generellt är priset något lägre för trähus jämfört med stenhus

Personlighet och standard

Möbler från sekelskiftet

När du köper ett nyckelfärdigt hus betyder det inte att någon annan bestämt alla detaljer. Tvärtom, du kan påverka mycket genom tillval och sätta din personliga stil. Även om lister, köksluckor och fönsterbänkar följer standardmått för klassiska hus vill du kanske betona andra delar. I princip är möjligheterna obegränsade. Somliga vill att hemmet ska vara som en tidsresa till sekelskiftet. Då behöver du dölja vitvaror som diskmaskin och frys. Andra tycker det är kul att stilarna skapar kontraster. En ultramodern frys kan se cool ut på ett såpskurat trägolv med breda tiljor. Självklart är säkerhet och funktion givna. I ett nybyggt hus vet du att elektriciteten fungerar och är dragen på ett korrekt sätt. Att våtutrymmena är täta och att värmen inte försvinner mellan springor i väggar och tak. I slutänden är det lite som att välja partner, lika barn leka bäst, eller motsatser som dras till varandra?