Så mycket kostar det att måla om fasaden

Ett rödmålat hus ute i skärgården

Ditt hus håller dig varm och står stadigt genom alla årstider och i denna bekvämlighet kan det vara lätt att glömma att gå ut och ta en nära titt på fasaden. Väder och vind sliter på färgen och när den börjar blekna eller flagna är det en god idé att måla om så snart som möjligt. Det innebär nämligen mer arbete om du väntar för länge med att måla om fasaden eftersom det blir mer avflagnad färg att skrapa och smuts och mögel att tvätta bort. Olika färger har olika livslängd och beroende på om ditt hus får stå ut med hårda vindar eller står mer skyddat behöver du måla om olika ofta. Hus som står på öppna platser där sol och vind får fri tillgång behöver målas oftare och här kan en dyrare, mer beständig färg vara att rekommendera, trots högre prislapp.

De flesta hus i Sverige har träfasad och det klassiska svenska huset är målat i Falu rödfärg. Det är är en billig färg som är enkel att hantera men å andra sidan håller den inte lika länge som en akrylatfärg. De flesta målare i Sverige rekommenderar akrylatfärg för målning av trähus eftersom den håller längst (normalt mellan 12-16 år beroende på förhållanden), har snabbast torktid samt är mest kulörbeständig. Med Falu rödfärg kan du däremot räkna med att behöva måla om vart sjätte eller sjunde år om huset står oskyddat och som längst kan du vänta 12 år innan du måste ta dig an uppgiften att skydda fasaden med ny färg.

Måla om eller måla nytt

En nymålning kräver oftast dubbla strykningar och således dubbla mängder färg. För oljefärg, akrylatfärg och täcklasyr måste du komplettera med en grundfärg när du målar nytt. Emulsionsfärg, även kallad vattenburen oljefärg, kräver ingen grundmålning men du behöver istället stryka med grundolja. Om du har tröttnat på din nuvarande färg på huset så vill du kanske byta till en helt ny. Detta kräver mer skrapning och i vissa fall behöver du byta ut fasaden helt för att få ett bra resultat, speciellt om du vill byta mellan olika färgtyper. Ju längre du väntar med att måla om ditt hus desto mer arbete kan du räkna med. Det är således en god idé att vara uppmärksam på eventuella förändringar i färgkvalitet på ditt hus.

Så mycket kostar färgen

För ta reda på hur mycket färg du behöver kan du börja med att räkna ut fasadens yta. Glöm inte att räkna bort ytor som inte ska målas, såsom fönster och dörrar. En slamfärg som t.ex. Falu rödfärg täcker ca 3 ㎡ per liter medan en olje- eller akrylatfärg täcker mer än dubbel yta på samma mängd färg. Eftersom akrylatfärgen kostar upp till 2500 kr för 10 liter är det många som ändå väljer att köpa dubbel mängd slamfärg för en femtedel av priset, d.v.s. 500 kr för 10 liter. För att få en idé om totalpriset för färgen kan vi tänka oss ett hus med en fasadarea på 100 ㎡. För att måla denna yta med Falu rödfärg behöver du ca 33 liter färg vilket innebär en uppskattad totalkostnad på knappt 2000 kr. Med en dyrare akrylatfärg behöver du förmodligen inte mer än 15 liter för att täcka samma yta men det innebär ändå en dyrare totalkostnad för färgen kring 3500 kr. Vid dubbla strykningar fördubblas naturligtvis mängden färg du behöver köpa.

Billigast att måla själv

Roller med rödfärg

Att måla om huset är ett projekt som kan involvera hela familjen liksom dina vänner. Ju fler ni är som arbetar desto mindre tid bör det ta så var noga med att fördela uppgifterna och genomföra projektet på ett så effektivt sätt som möjligt. Självklart håller du ner kostnaderna när du gör så mycket som möjligt på egen hand utan att anlita måleriföretag. Å andra sidan förutsätter detta att du har tillgång till personer som kan hjälpa till och att du själv har tid och är fysiskt kapabel till att arbeta. Att skrapa och måla fasad är slitsamt och kräver ett ergonomiskt arbetssätt och dugliga verktyg och redskap.


Även om du inte behöver betala ut löner om du väljer att måla själv så får du ta i beräkning att det kommer att kosta dig tid, ofta mer än vad du har tänkt dig från början. En professionell målare tar upp till 500 kr/h och tjänsten är RUT-avdragsgill. Detta betyder att du på 100 arbetstimmar endast behöver betala för 70, d.v.s. 30% av arbetskostnaden. I slutändan blir detta en totalkostnad på uppskattningsvis 35 000 kr om huset tar 100 timmar att måla. Du måste väga värdet av din egen insats i tid och pengar mot det du betalar för att få arbetet gjort professionellt innan du utesluter det ena eller andra alternativet.

Övriga kostnader

Om du väljer att måla om din fasad själv eller tillsammans med familj och vänner så kan det vara klokt att lägga lite extra tid och kraft på förberedelserna för att minimera arbetstiden. Bestäm arbetsordningen samt -fördelningen och investera i en bra ställning för att kunna arbeta ergonomiskt och effektivt. En fast ställning brukar kosta mellan 100 och 150 kr per kvadratmeter och då ingår frakt, montering samt demontering. Om du letar på blocket eller bland vänner finns förstås chansen att hitta billigare ställningar som du kan sätta upp själv. I övriga kostnader ingår bl.a. penslar och eventuell grundolja vid nymålning och du får addera dessa utgifter till din totalkostnad för ommålningen.