
Ska du bygga eller renovera ett badrum? Ett funktionellt och fint badrum är något som många drömmer om och dessutom höjer det värdet på bostaden. Det finns en del regler som du behöver tänka på inför bygget och i den här artikeln tar vi upp vad du behöver tänka på när du vill renovera eller bygga ett badrum.
Välj en av branschreglerna
Om du vill bygga ditt badrum helt själv kan du välja någon av de två branschreglerna, antingen GVK “Säkra våtrum” eller “Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV)”. Försäkringsbolagen jämställer dessa två regler och anser att huvudsaken är att du har följt en av dessa och även har genomfört arbetet på ett fackmannamässigt sätt. Däremot bör du kolla med försäkringsbolaget innan du påbörjar bygget eller renoveringen eftersom vissa försäkringsbolag bara ersätter skador som kan ske i badrummet om arbetet har skett av en auktoriserad fackman.
När du anlitar hantverkare för badrummet
Väljer du att anlita hantverkare för att renovera eller bygga badrummet kan du välja en av branschreglerna och vara säker på att du får ersättning om du exempelvis får vattenskador i badrummet. Kom ihåg att alltid spara kvitton. Beroende på vilket försäkringsbolag går skaderegleringen till på olika sätt. På Folksam besiktar man badrummet för att säkerställa att arbetet har utförts på ett fackmannamässigt vis. På If kan du visa ett intyg på att en entreprenör har utfört arbetet och du får ersättning för skadorna.
Hur bedöms det fackmannamässiga utförandet?
På försäkringsbolaget Länsförsäkringar bedömer man i samband med en skadeanmälan om arbetet har utförts på ett fackmannamässigt sätt, även vilket sätt. Detta oavsett om en privatperson har genomfört arbetet eller en entreprenör. Det här bedöms utifrån monteringsanvisningar av materialen och aktuella bygg- och branschregler.
Vad du bör tänka på när du ska renovera eller bygga ett badrum?
När du har koll på reglerna för bygget av badrummet är det en bra idé att planera och budgetera själva byggandet. Vilken typ av ytskikt och inredning vill du ha i badrummet? Vad kostar material och hantverkshjälp? Samla inspiration för att komma på exakt hur du vill ha ditt badrum. Därefter är det dags att riva det gamla badrummet. Det är något som du troligtvis kan utföra själv. Är du osäker på hur du ska stänga av vatten och avlopp kan du också ta hjälp av en rörmokare eller en VVS-installatör. Tänk på att du kan behöva en container om du ska riva både väggar och tak i det gamla badrummet.
Förstärka golvreglar och regla upp samt förstärka väggar
Har du ett betonggolv i badrummet och ska flytta på eventuella golvbrunnar samt avlopp måste du bila upp dessa. Har du istället ett reglat golv kan du också behöva stärka upp dessa för att de ska kunna bära tyngden som skapas av bland annat ett nytt kakel och hörnbadkar. Här är det bra att konsultera en byggmästare eller konstruktör för att vara säker. Om du ska lägga klinker i badrummet behöver du ett styvt golv för att det inte ska bildas sprickor. Du kan sätta tvärreglar mellan golvbjälkarna och även komplettera om det behövs med en gjuten platta under flytspackel och tätskikt.
Det är också viktigt att regla upp väggarna i badrummet samt att sätta förstärkningar för bland annat en vägghängd toalett. Om du exempelvis sätter plywood på alla väggarna, bakom själva våtrumsskivorna kan du sedan fästa det mesta i dessa. Annars kan du förstärka där det ska monteras något på väggarna.
Pris för att renovera eller bygga ett badrum

Beroende på vilket material och utrustning du vill ha i ditt badrum så varierar priset. Om vi utgår från den enklaste standarden av material för renovering samt inredning till badrummet brukar själva materialkostnaden vara omkring 3 000-5 000 kr/m2. För svensk standardkvalitet brukar man räkna med ungefär 5 000-10 000 kr/m2 och ett lyxigare badrum kanske slutar på 10 000-20 000 kr/m2.
Förutom denna kostnad tillkommer även en kostnad för hantverkare. Om du inte planerar att göra någon del själv i renoveringen landar den totala arbetskostnaden omkring 5 000-10 000 kr/m2. Detta omfattas också av ROT-avdraget som ger dig 30 % skattereduktion på arbetskostnaden. Oavsett är det fördelaktigt att begära pris från flera företag för att jämföra priserna.
Det här bör du tänka på när du anlitar en hantverkare
När du behöver anlita en hantverkare ska du välja någon som du känner förtroende för samt är certifierad för det arbete som ska utföras. Om du bortser från elen så finns det ingen lag som säger att du måste anlita en hantverkare men det är ändå en bra idé att ta hjälp av någon professionell när det handlar om vatten och avlopp, tätskikt och att spackla fall mot golvbrunnar, om du inte känner dig säker på saken.
När du har valt entreprenör är det viktigt att kontrollera att denne är auktoriserad enligt GVK’s Säkra Våtrum eller BKR’s BBV. Se också till att företaget följer Säker Vattens branschregler. Det är absolut bäst att vara lite påläst om byggkrav och regelverk så du sedan kan följa upp och säkerställa att arbetet har utförts på ett korrekt sätt. Kom också ihåg att alltid spara alla kvitton, offerter och fakturor.
Tips för att lyckas med renoveringen i badrummet
- Planera allt i minsta detalj. Se till att beställa hem allt material och all inredning så det finns på plats när el, vatten och avlopp ska dras samt när väggar ska förstärkas.
- Ta bilder under arbetets gång. Detta gäller oavsett om du eller hantverkare utför arbetet. Genom att göra på det här sättet finns det senare dokumentation om det skulle bli problem med något.
- Fundera över och planera belysningen så att du får både en funktionell och trevlig belysning i badrummet. Du behöver säkert extra belysning över handfatet för rakning eller sminkning exempelvis.
- Använd endast korrekt material. Exempelvis godkänd byggskiva, rätt golvbrunn, rätt spackel och godkänt tätskikt. Nuförtiden är det tillåtet att ha pappersklädda gipsskivor i badrum men många professionella hantverkare rekommenderar ändå våtrumsskivor som har ett helt oorganiskt material.