Hushållsbudget: Få dina pengar att räcka längre

Kvinna gör upp en hushållsbudget

För mycket av månaden kvar när lönen tagit slut? De allra flesta har varit där. Vad göra? Det finns många mer eller mindre fiffiga lösningar på problemet. Äta rester, jobba extra, åka hem till mamma eller påminna kompisar som står i skuld. Men för den som har en någorlunda regelbunden inkomst finns alla möjligheter att undvika paniken.

I många fall kan du räkna med att lägga undan en slant också. Många menar att det är rimligt att lägga 10 % av inkomsten före skatt på sparande, till pensionen eller till den buffert alla borde ha för oförutsedda utgifter. Framgångsreceptet är att ha rimliga förväntningar och att vara uthållig och envis. I ett första läge är det viktigt att hitta motivationen, så sätt upp ett mål att kämpa mot som peppar och driver dig i dina ansträngningar.

Se upp med bekvämligheten

Det är lätt att fastna i vanor och rutiner. En del av  traditionerna har vi med oss hemifrån,  som lördagsgodis, skidresor eller tidningsprenumerationer. Det är lätt att ta dem för givna även som vuxen. Men är de rimliga när du är ensam om kostnaden? Vissa saker går att dela med andra, till exempel kompisarna i studentkorridoren, kollegor på jobbet eller familj och gamla vänner.

Kvinna tittar p tv och käkar popcorn

Många skulle glatt dela cykel, Netflix-abonnemang eller verktyg som används sällan, som symaskin eller borr med dig. Ärligt talat är det lätt att bli lat och bekväm. Och fullt begripligt i ett stressigt liv naturligtvis. Men utmana dig själv. Låt bilen stå och promenera iväg till bussen eller gå hela vägen. Det finns många vinster med detta, ekonomiska och hälsomässiga. Gör en lista över beteenden och utgifter som du kan justera enkelt. För in dem i en hushållsbudget som du uppdaterar varje dag, vecka eller månad.

Gå igenom autogirot

Många vill sälja produkter och tjänster till dig. Ibland betalar du vid ett tillfälle, i andra sammanhang är det praktiskt med månadsbetalning. Det ligger en risk i detta. Gå kritiskt igenom den senaste tidens utbetalningar från banken och ställ dig själv frågan: Får jag ut det jag vill av det här? Är kostnaden rimlig? Prova att göra ett uppehåll eller försök förhandla om avtalet. Ofta lönar det sig att vara aktiv som kund gentemot exempelvis telefonbolag eller wifi-leverantören. Blockera de telefonnummer som ringer och vill påverka dig. Ta några djupa andetag innan du slår till och tackar ja till ett avtal nästa gång. Om det låter för bra för att vara sant, så är det oftast helt enkelt inte sant. Våga avstå och håll din hushållsbudget framför ögonen. Vi har alla våra svaga punkter. Hitta dina, så du kan stålsätta dig nästa gång du står i butiken med något onödigt plagg i handen, eller tecknar upp dig för en cool app.

Kalkylera din hushållsbudget så här

Det finns ett antal versioner för hur du får bäst kontroll över ekonomin. Om du har bestämt dig för att göra en riktig budget kan du exempelvis börja på Konsumentverkets sajt. https://www.hallakonsument.se/budgetkalkylen/ Där blir det tydligt hur du ställer upp siffrorna och hur du följer upp under veckor och månader framöver. Du kan också välja att ange dina exakta uppgifter, eller de schablonvärden som finns tillgängliga. Här används uttrycket “rimlig konsumtion”. Det är tänkt för en person som bor i en normalutrustad hyresrätt och är frisk. Utgångsläget är behoven och inte inkomsten. Det är alltid ett bra tips att jämföra med standardvärde för att se vad som skiljer mest mot dina pengaflöden. Förhoppningsvis kan du genom detta se var pengarna läcker ut mest. Kanske går du plus på många poster och har enstaka pengaslukare? Eller det drar över både här och där. Att överhuvudtaget sätta igång och få en startpunkt är ovärderligt. Precis som för den som vill sluta röka, träna mer eller gå ner i vikt.

Detaljerna i din budgetberäkning

Vad är rimligt att ta med när du skaffar kontroll över din vardagsekonomi? Självklart ska inkomsterna med. Det gäller naturligtvis för alla i hushållet om ni är flera. Intäkterna kan komma i form av lön, barnbidrag, pension, a-kassa och studielån till exempel. Siffrorna hittar du i bankappen, på bankernas webbsajter eller på kontoutdrag som postas till dig. Om du har flera konton eller kort är det viktigt att inte missa något av dem. Hur är det med utgifterna då? Boendet är en given källa. Hyran om du bor i hyresrätt. Glöm inte driftskostnader som el, vatten, internet och tv-abonnemang.

Hund i bil

Försäkringar brukar vara en betydande del. Ta fram kostnaderna för bil, boende, fackförbund och medlemmarna i familjen. Har du lån på villan eller bostadsrätten ska de med. Ofta betalas de per kvartal och inte per månad. Kolla med banken om räntan går att påverka. Läge att göra en extra amortering? Betala av på studielånen? Kanske bör familjen diskutera vad ni kan avstå ifrån under några månader för att istället lägga pengarna på en semesterresa? Involvera barnen, de kan ofta leverera smarta idéer för hur pengarna ska räcka längre.

Återanvänd och byt med varandra

Man går igenom sin garderob

Det är kul att titta in i andras garderober. Ställ till med en klädbytardag. Det du tröttnat på kan vara en riktig pärla för någon annan. Bli bra på att fynda i second hand-affärer. Fråga om råd när det gäller kvalitet och skick. Mycket går att fixa med enkla medel. Kanske är du så duktig på att sy så att andra kan tänkas betala för dina tjänster? Eller kanske kan du extraknäcka som personal shopper för någon som har pengarna men inte är så säker på sin smak som du är? Har du talang för matlagning eller bakning kan du slå två flugor i en smäll. Använd råvarorna smart så räcker pengarna längre. Att ta med lunchen till jobbet istället för att gå ut och äta är en given åtgärd för att hålla sin hushållsbudget. Ta det ett steg längre och bjud hem folk på middag, mot betalning. Det finns ett antal organiserade sätt att göra detta på, genom appar som Eatwith eller AirDine.