
Närmar sig ditt livs största affär? Att köpa hus innebär inte sällan både glädje och rädsla. Ofta är det med skräckblandad förtjusning du ger dig av till banken för att få lånelöfte och till mäklarens kontor för att skriva kontrakt. Med vår smarta guide blir du väl förberedd och slipper oroa dig i onödan. Allt för att du ska kunna njuta av ditt nya liv som husägare.
Skaffa lånelöfte hos banken
Så fort du har bestämt dig för att börja leta efter ett nytt hus bör du söka lånelöfte hos banken. Då är du väl förberedd och vet att du är redo att delta i en budgivning så fort du hittar rätt hus att buda på. Jämför sedan också olika bankers erbjudanden om bolån. Då kan du vara säker på att du väljer en bank med bra ränta och villkor. Innan du startar budgivningen bör du kontrollera att banken står bakom det eventuella köpet.
En stor fördel med att ha ett beviljat lånelöfte är att du redan på förhand vet hur långt du kan gå i budgivningen. Man kan säga att ett lånelöfte är ett intyg från banken att du är beviljad ett lån till en bostad upp till ett visst belopp. Det innebär att du kan filtrera bort för dyra hus i ditt sökande.
Kom ihåg att lånelöftet från banken är baserat på din ekonomiska situation vid en viss tidpunkt. Lånelöftet är därför tidsbegränsat.
Hitta rätt objekt för dig

Det viktigaste i ett husköp är att huset känns rätt för dig och din plånbok. Bestäm dig för en prisnivå som är rimlig för dig och håll utkik där nya bostadsannonser dyker upp. Anmäl dig till visning på sådant som verkar intressant. Glöm inte bort att titta närmare på sådant du kanske vanligtvis inte skulle ha fallit för. Ibland gömmer sig riktiga guldkorn bakom en dålig bild eller en på pappret för liten boyta.
Det bästa sättet att reda ut vad du är ute efter och inte är nämligen att gå på visningar. Du lär dig något av varje besök. Snappa upp vad andra frågar om, jämför med andra objekt du tittat på och ställ frågor till mäklarna du möter.
Förutom att gå på visning är det också bra att ta en promenad i kvarteret där huset ligger. Då kan du få en känsla för själva området och får en tydligare bild av hur livet i huset skulle kunna bli.
Lär dig allt om huset
När du till sist har fallit för ett hus är det viktigt att du skaffar så mycket information som möjligt om det. Läs igenom objektsbeskrivningen som du får av mäklaren noggrant. Där får du kunskap om hur huset är byggt, vilka driftskostnader du kan räkna med, uppvärmningssystem och vad som ingår i köpet. Säljaren ska också visa upp en energideklaration i samband med försäljning. Energideklarationen ska vara gjord av en oberoende expert som presenterar husets energiförbrukning.
Du som köpare har också så kallad undersökningsplikt, vilket innebär att du är skyldig att vara påläst om säljarens upplysningar om husets fel och brister. Om du känner att du inte har tillräckligt med dessa kunskaper som krävs kan det vara en bra idé att anlita professionell hjälp. En besiktningsman undersöker huset efter fel och brister. När du anlitar en besiktningsman bör du kontrollera att denne är godkänd.
Räkna på kostnaderna
Att köpa ett hus innebär många kostnader som du som köpare kanske inte alltid räknat med. Se över vad som behöver göras och räkna in eventuella reparationer och renoveringar i din budget för husköpet. I samband med köpet behöver du också betala lagfart och pantbrev. Prata med din bank för att få exakta belopp.
Du behöver inte bara ha råd att köpa huset – du ska ha råd att bo också. Att bo i hus kostar pengar varje månad. Innan du köper huset är det därför viktigt att du räknar på hur stora de månatliga kostnaderna kan tänkas bli. Om du inte har bott i hus tidigare finns det en rad mindre investeringar du förmodligen kommer att bli tvungen att göra. Gräsklippare, snöskyffel och skottkärra är exempel på sådana saker. Andra kostnader såsom avgifter för sophämtning, sotning och larm kan också tillkomma.
Även större kostnader i form av fastighetsavgift och tomträttsavgäld kan bli aktuella för dig som husägare. En större buffert för oförutsedda utgifter blir också nödvändig.
Att lägga bud
Så länge du inte är den enda som är intresserad av att köpa det aktuella huset kommer en budgivning att bli aktuell. Det är säljaren som bestämmer vem som får köpa huset och det är inte alltid den som lägger högst bud som vinner. Ibland drar budgivningen iväg, så se till att bestämma dig för ett maxbelopp i förväg.
Du lämnar bud till mäklaren via sms, e-post eller telefon. Det är först när kontraktet är påskrivet som budet är bindande.
Så skriver du kontrakt
När du har vunnit budgivningen är det dags att skriva kontrakt. Det görs oftast på mäklarens kontor. I samband med kontraktsskrivningen kommer du och säljaren överens om en lämplig tillträdesdag. Du betalar också handpenning vid kontraktsskrivningen. Den brukar uppgå till 10 procent av den totala köpeskillingen. Här kan ofta banken vara behjälplig på kort varsel.
Den tidpunkt då du tar över huset brukar vara när köpeskillingen överförs till säljarens konto hos banken. Där undertecknar du också köpebrevet och får ta med dig samtliga dokument som har med huset att göra. Det är också ofta här du får nycklarna till huset.