Frågor & svar

Vilken fasad är bäst – trä, tegel eller puts?
Det är mycket en fråga om smak. Vissa tycker att trä är vackert med sin levande och mjuka yta, medan tegel känns mer hårt och stillastående, och en putsfasad kan kännas ren och snygg med sina släta ytor. En träfasad behöver mer omtanke och omvårdnad med skrapning och målning. En tegelfasad behöver ofta ingen omtanke alls utan består som den är år efter år. Samtidigt kan du inte göra mycket för att förändra husets utseende om du har en tegelfasad. En putsfasad kan sägas vara något slags mellanting, den behöver också målas och tas om hand, men är också mer förändringsbar än tegel.

Vi ska få ett till barn – borde vi bygga ut eller flytta?
Det beror på hur bra ni trivs i huset. Om ni tycker om läget och själva huset så borde ni nog fundera på att försöka bygga ut, om ni har möjlighet till det på tomten. En utbyggnad kan ta tid och vara jobbig att vara med om, men när man väl är klar så kan det verkligen vara värt det. Bygger ni ut istället för att flytta blir omställningen mindre för er.
En flytt kan innebära att ni måste byta dagis eller skola för barnen, ni flyttar från grannar och kompisar och hur ni hanterar den omställningen är också bra att ha med i beräkningen.

Ska jag anlita hantverkare eller renovera själv?
Om du är händig kan du göra mycket själv, men tänk på att vissa saker kräver certifiering, som våtutrymmen och elinstallationer. Du måste kunna visa att jobbet utförts enligt regelverken som finns för arbetet. Det kan kännas kostsamt att anlita hantverkare men då vet du säkert att jobbet blir rätt gjort och du får papper på att det utförts enligt gällande reglementen.

Borde vi köpa ett nytt eller ett gammalt hus?
Ett nytt hus kan ni själva sätta er prägel på eftersom ni är först att bo där. Ett gammalt hus har en massa inbyggd historia i sig, som kan vara både positiv och negativ.
Ett nytt hus har ofta låg driftkostnad och är lätt ta hand om medan ett äldre hus kan behöva renoveras och underhållas i större grad.
Kombinera dessa två faktorer med er känsla – var ni tror att ni skulle trivas bäst – så börjar ni närma er ett val.

Vi har hittat drömhuset, men det är lite för dyrt. Hur gör vi?

Om ni verkligen älskar huset kanske ni kan vara beredda att göra vissa uppoffringar för att få bo där. Se över er ekonomi tillsammans med banken. Kanske kan ni lägga om lån eller liknande för att underlätta en högre bolånekostnad. Ett hus man verkligen älskar är värt mycket. Kanske kan ni tänka er att stå över utlandssemestern under ett par år framöver för att kunna ha råd att köpa huset? Tänk på att vardagen är bland det viktigaste, trivs ni inte där ni bor hjälper det inte att ni har råd med resor eller lyxvaror.
Sen ska ni så klart inte ta på er skulder över era huvuden. Prata också med flera olika banker, kanske har någon av dem villkor som passar er ekonomi bättre.