
Många drömmer om att leva och bo i ett alldeles eget hus. Att ha ansvar för sitt eget boende, få göra som man vill och slippa ta hänsyn till grannar lockar. Även om det går väldigt lätt att beskriva fördelarna förekommer det faktiskt också nackdelar. Här får du lära dig mer om vilka för- och nackdelar som finns med att äga hus.
Fördelar med att äga hus
I drömmen om att äga ett eget hus florerar många fördelar – större yta att röra sig på, möjligheterna att renovera som du vill, att behöva ta mindre hänsyn och få mer självständighet.
Egen tomt
Att äga en egen tomt har många uppenbara fördelar. Din kreativitet får flöda fritt och skapa inspirerande uterum, odlingar och rabatter. Bygg ett enormt soldäck eller uppfyll drömmen om en svalkande pool. Samtidigt går det minst lika bra att anlägga en liten tennisbana eller undvika allt vad planteringar heter och stenlägga hela ytan. Det härliga med att vara husägare är att det är du som bestämmer!
Om du tidigare har bott i lägenhet upplevs tomten ofta som en förlängning av boytan. Här kan du spendera hur mycket tid du vill utan att behöva planera eller samordna vistelsen med andra boende. Endast du och de som du bjuder in till ditt hus har rätt att vistas på din tomt.
Större renoveringsmöjligheter
Att äga sitt hus själv innebär att du kan förverkliga alla dina renoveringsdrömmar. Det bästa är att du inte behöver be någon ansvarig om lov först. I en bostadsrätt eller hyresrätt finns det ofta riktlinjer för hur mycket du får ändra om i lägenheten. Men i ditt hus är det du som är ansvarig för hur det ser ut.
Visst kan det vara smart att tänka till en extra gång för att inte minska värdet på huset, men känslan av att ha friheten att inreda och renovera precis som du vill är ändå värd mycket.
Mindre hänsyn

Känslan av att slippa ta hänsyn till grannars vardag slår det mesta. Om du har bott i lägenhet vet du hur påfrestande det kan vara att behöva följa regler om tvättider, duschtider och sophantering. I ditt hus är det bara du själv och de som bor i huset som du behöver ta hänsyn till. Tvätta när du behöver, ta en dusch mitt i natten om du känner för det och sortera dina sopor så som du finner smidigast. En annan bonus med att bo i villa är att du kan lyssna på hur hög musik du vill utan att någon störs.
Mer självständighet
Den självständighet som kommer med att äga hus kan verka både lockande och skrämmande. Självständigheten i att slippa ta hänsyn, renovera som du vill och röra dig fritt på din egen tomt överväger ofta det negativa.
Nackdelar med att äga hus
Visst är det underbart att äga ett eget hus, men det finns nackdelar som förtar glädjen något.
Större ansvar
Självständigheten innebär inte bara frihet, utan också ansvar. Du har ingen hyresvärd att förlita dig på när något går sönder eller inte fungerar i huset. Istället är det du själv som måste lösa alla problem. Ansvaret att hitta bra kontakter när problem uppstår ligger på dig. Att söka och jämföra olika rörmokare, elektriker, snickare och trädgårdsmästare tar tid och är ett viktigt arbete om du själv saknar kunskap inom de olika områdena.
Det absolut viktigaste ansvaret du har som husägare handlar om underhåll. Genom att underhålla ditt hus kan du slippa många oförutsedda händelser, och därmed också många oförutsedda kostnader. Många delar av huset behöver underhållas och det är inte säkert att den ovane husägaren kommer ihåg allt som måste underhållas och regelbundet kontrolleras. Att rensa stuprännorna är till exempel en sådan uppgift som är viktig för att undvika översvämning, men som ofta försakas.
Antingen behöver du skaffa kunskaperna som rör underhållet av ditt hus på egen hand, eller se till att ha en tillräckligt stor budget för att kunna anlita professionell hjälp.
Högre driftskostnader när du äger hus

Att äga hus kostar mycket pengar. Dels är investeringen ofta mycket högre än om du skulle köpa en lägenhet och dels har ett hus mycket högre driftskostnader. Driftskostnaderna är de kostnader som uppstår i samband med husägandet. Det handlar om utgifter som el, vatten, sophantering, underhåll och försäkringar. Driftskostnaden varierar mellan olika typer av hus.
När du för första gången blir husägare kommer du att märka att antalet kronor som blir över på kontot i slutet av varje månad blir avsevärt mindre än tidigare. Det beror på att det tillkommer både nya och större kostnader i samband med husägande:
- Högre bolån
Att huset kostar mer än en bostadsrätt innebär att bolånet blir högre, och därmed dyrare varje månad.
- Dyrare hemförsäkring
När du äger hus behöver du utöver en vanlig hemförsäkring även ha en separat husförsäkring, så kallad villaförsäkring. Dessa går att kombinera i form av en villahemförsäkring, som är dyrare än en vanlig hemförsäkring.
- Högre värmeförbrukning
Det kostar mer att värma upp en större yta. I många fall har hus en större boyta än en lägenhet.
- Högre elförbrukning
Att bo i hus innebär ofta en högre elförbrukning. Egen tvättmaskin och torktumlare används i regel ofta och bidrar till högre elförbrukning.
- Sophämtningsavgift
Att bo i hus innebär att du får betala för din sophantering.
- Kostnader för avlopp
Om ditt hus är anslutet till kommunalt vatten och avlopp betalar du en avgift för att få använda det. Om du har egen brunn tillkommer kostnader för slamsugning och underhåll av brunnen.
- Sotningsavgift
Visst låter det mysigt att elda i kaminen hemma i sitt eget hus när det blåser kalla höstvindar ute, men kom ihåg att du får betala en sotningsavgift ett par gånger per år för att skorstenen ska få tillstånd att vara i bruk.
- Övriga kostnader
Med husägandet kommer också en rad andra kostnader som medverkar till att öka den totala driftskostnaden. Det kan till exempel handla om larm, underhåll av värmepump och annat.