Allt du behöver tänka på när du bygger ett fritidshus

Ett sommarhus ute i skogen

En sommarstuga där det går att avnjuta semestern är en dröm för många. Att bygga ett fritidshus innebär en del regler och kostar en del, men det behöver inte kosta allt för mycket. I den här artikeln kommer vi gå igenom allt du behöver tänka på när du ska bygga ett fritidshus. Hur mycket det kostar, vilka byggregler det finns och vad behöver du annars tänka på.

Byggregler för ett fritidshus

Regler som finns för att bygga ett fritidshus är mer eller mindre desamma som när ett permanent boende ska byggas. De två egentliga undantagen är energihushållning och tillgänglighet. Detta innebär att det går att bygga ett fritidshus som inte har några krav på energiprestanda eller handikappanpassning.

Även om fritidshus vanligen byggs enkla och med en mindre kostnad finns det ändå en del krav som fritidshuset behöver uppfylla för att kunna godkännas som en bostad. Exempelvis behöver de uppfylla krav som bärighet, brandsäkerhet och hygien. I många fall behövs en godkänd kontrollansvarig anlitas för att säkerställa att de här kraven uppfylls. För att veta om det behövs eller inte är det bäst att kontakta en kontrollansvarig eller kommunen för att få vägledning.

Vad kostar ett bygglov för fritidshus?

Om fritidshuset ska stå på en fristående tomt behöver du ansöka om ett bygglov. Kostnaden för bygglov kan skilja sig mellan olika kommuner och beror också ofta på byggnadens storlek. Ett exempel är i Simrishamn, där kostar ett bygglov för ett fritidshus upp till 50 kvadratmeter ungefär 10 000-12 000 kr. Ett alternativ för att undkomma bygglovet är att placera en mobil bostad intill fritidshuset på tomten. Exempelvis en byggbarack med hjul eller en husvagn, dock behöver du vara beredd att flytta fritidshuset regelbundet om kommunen kräver det.

Att planera bygget av fritidshuset

Förutom att fritidshuset ska godkännas av myndigheter ska den självklart också godkännas av dig. Vad ska du då tänka på när du planerar bygget av fritidshuset? Fundera på dessa punkter för att skapa en genomförbar planering av fritidshuset:

  • Planlösning och boyta
  • Placering av fritidshuset
  • Vistelsetid i stugan
  • Komfort

När du ska planera bygget av fritidshuset behöver du fundera på hur många som ska vistas i stugan samtidigt. Vilka typer av olika rum behöver du och vilken utrustning behövs i dessa? Sedan behöver du också fundera på placering av fritidshuset. Vart på tomten ska stugan placeras i hänsyn till klimatförhållanden och omgivning bland annat? En annan faktor som är viktig att fundera på är när du kommer att vistas i stugan. Är det på sommaren eller vintern? Ska den ändå kunna fungera som ett boende under hela året? Självklart behövs då både mer isolering och även ett bra värmesystem. En väldigt viktig faktor för alla är även komforten. Behöver du ha tillgång till rinnande vatten, värme, el, avlopp? Priset har stor betydelse baserat på dessa punkter.

Tre olika bygglösningar

En träbrygga

I huvudsak finns det tre bygglösningar för att skapa ditt fritidshus och det är nyckelfärdigt, byggsats och lösvirke. Den första lösningen är ett nyckelfärdigt fritidshus. Det innebär att du kan välja en stuga från en katalog exempelvis och ett företag bygger och monterar det i en fabrik. Du kan välja antingen delar av ett fritidshus eller ett helt fritidshus. Priset kan variera kraftigt och beror på faktorer som storlek, utrustning och eventuella tilläggstjänster. Enklare modeller som har en storlek på 25 kvm brukar normalt kosta mellan 300 000-400 000 kr. Det motsvarar en kostnad på 12 000-16 000 kr/kvm. Grundläggning brukar då inte ingå men kan ibland bokas som en tilläggstjänst.

Den andra lösningen är en byggsats. Detta innebär att fritidshuset levereras i en stor kartong, lite som en legokartong med olika delar som sedan ska monteras ihop på plats. Stommen brukar också vara obehandlad och behöver kompletteras med taktäckning, fast inredning och isolering. Priserna för en byggsats brukar ligga på 50 000 kr och uppåt för 25 kvm. Tillsammans med grundläggning och kompletteringar brukar ofta dessa typer av fritidshus landa på 8 000-10 000 kr/kvm.

Tredje bygglösning är lösvirke. Om du väljer att bygga med lösvirke kan du själv bestämma vilken utformning ditt fritidshus ska ha samt att du själv väljer materialet. Väljer du lösvirke är det mycket som kan påverka priset genom byggvaruhusens kampanjpriser, virke direkt från sågverk eller fynda begagnat material. Det går även att handla byggmaterial från utlandet. Här är det svårt att uppskatta priset men troligtvis är detta det billigaste alternativet till fritidshuset. Det som du behöver tänka på är tiden som det tar för dig att införskaffa materialet och även bygga hela fritidshuset. Sedan kan det tillkomma fraktkostnader.

Grunden till fritidshuset

Många byggentreprenader brukar rekommendera plintgrund till fritidshuset. Det är både en praktisk och prisvärd lösning för grunden till stugan. Ett annat alternativ är uteluftsventilerad krypgrund som kan användas under förutsättning att den kommer att byggas på ett fuktsäkert vis. En platta på marken kan vara dyrare och kostar omkring 3 000 kr/kvm medan plintgrund eller krypgrund kostar ungefär 20-30 % mindre.

Att koppla in vatten och avlopp till fritidshuset

Det är oftast inte möjligt att koppla in kommunalt vatten och avlopp till fritidshus eller sommarstugor. Även om det är möjligt kostar det en hel del bland annat genom att anslutningsavgiften ligger på ungefär 100 000 kr. Att istället gräva eller borra en vattenbrunn kan också kosta en del för ett enkelt fritidshus. En djupborrad brunn kan sluta på omkring 40 000-60 000 kr. Andra alternativ för vatten är en regnvattensamlare som kan vara lösningen för tvätt, vattning och disk. Dricksvatten kan vara mest prisvärt att ta med i dunkar hemifrån. När det kommer till avlopp för toalett är ett utedass det billigaste alternativet. En portabel toalett kostar omkring 1 000 kr.

Dra in el till fritidshuset

Om tomten är långt från närmaste nätanslutningspunkt kan det vara en dyr historia att dra in el till fritidshuset. Själva anslutningsavgiften brukar kosta omkring 25 000-30 000 kr. Ett annat alternativ, om stugan ligger i ett soligt läge, är att fixa elförsörjning via ett 12 volts off grid-paket. Alltså genom solcellspanel, batteri, regulator och monteringstillbehör. Ett sådant paket (100 watt/260 Ah) kostar omkring 10 000 kr. Ett sådant paket kan räcka för att driva laddare, led belysning och apparater som är anpassade för 12 V.